woensdag 14 juni 2006
HEDENAVOND OP TV NOORD-HOLLAND: F. Starik, haringdeskundige.
Bij de viskraam een gezellige drukte. Er worden piepkleine bekertjes spraakwater uitgedeeld bij de nieuwe, dat is traditie. Korenwijn. Het zit in een bruine, stenen fles. Op het etiket staat Coorenwheijn of zoiets, opdat wij denken dat het spul echt eeuwenoud is.
Er kwam juist een televisieploeg van tv Noord-Holland filmen of de haring goed was, dit jaar, en inderdaad, leg ik het kijkersvolkje uit, mijn stokje met het vrolijke vlaggetje waarmee ik in het diertje prik in de ene hand, en het kartonnetje waarop het lijkje ligt in de andere, de haring is ieder jaar weer beter dan het vorige.
Dit is een wonder. Verder roem ik het nootachtige aroma van het arme dier, en rep ik van het raadsel dat de vis minder zout is dan de zee zelf, terwijl hij daar toch altijd in gezwommen heeft, heel knap.
Ik zeg dat dit de beste viskraam is van de gehele stad. Ja, van het hele land, want het is algemeen bekend dat Amsterdamse haring veel beter smaakt dan die in Driebergen of Zeist gevangen is.
Men vraagt hoeveel ik er al op heb. Ik zeg drie.
F. Starik, uw haringdeskundige.
Bij de viskraam een gezellige drukte. Er worden piepkleine bekertjes spraakwater uitgedeeld bij de nieuwe, dat is traditie. Korenwijn. Het zit in een bruine, stenen fles. Op het etiket staat Coorenwheijn of zoiets, opdat wij denken dat het spul echt eeuwenoud is.
Er kwam juist een televisieploeg van tv Noord-Holland filmen of de haring goed was, dit jaar, en inderdaad, leg ik het kijkersvolkje uit, mijn stokje met het vrolijke vlaggetje waarmee ik in het diertje prik in de ene hand, en het kartonnetje waarop het lijkje ligt in de andere, de haring is ieder jaar weer beter dan het vorige.
Dit is een wonder. Verder roem ik het nootachtige aroma van het arme dier, en rep ik van het raadsel dat de vis minder zout is dan de zee zelf, terwijl hij daar toch altijd in gezwommen heeft, heel knap.
Ik zeg dat dit de beste viskraam is van de gehele stad. Ja, van het hele land, want het is algemeen bekend dat Amsterdamse haring veel beter smaakt dan die in Driebergen of Zeist gevangen is.
Men vraagt hoeveel ik er al op heb. Ik zeg drie.
F. Starik, uw haringdeskundige.