woensdag 2 december 2009

 
"Victoria", de nieuwe gedichtenbundel van F.Starik, raakt zelfs een fervent gedichtenhater: http://www.lekkerlezen.net

Victoria - F. Starik
Geschreven door Maikel
Vrijdag 27 November 2009
Uitgever: Nieuw Amsterdam
ISBN: 9789046806821

Met "De Gastspeler" heeft Starik me voor zijn schrijfstijl gewonnen. Dus toen ik hoorde dat er een nieuw werk van zijn hand uit zou komen, stond ik vooraan in de rij om "Victoria" te lezen.

Wat een schok dus om te ontdekken dat "Victoria" een gedichtenbundel is! "De Gastspeler" was een roman in een unieke stijl, hartstikke leuk om te lezen. Maar dit zijn gedichten, de literatuurvorm waar ik sinds de middelbare school zo een ongelofelijke hekel heb gekregen. Teksten die je niet kunt lezen, maar die je moet analyseren en beschouwen, op zoek naar een of andere diepere betekenis.

Maar ja, ik had beloofd om het boek te recenseren en belofte maakt schuld. Dus ging ik aan het lezen, gelijk in het gedicht over, jawel, Victoria. Een gedicht. Het rijmt niet, de zinnen zijn op de meest grammaticaal incorrecte plekken afgebroken, inhoudelijk gaat het niet diep. Helaas, mijn vooroordelen worden bevestigd.

Maar dan gebeurt er ineens iets. Op een gegeven moment raak ik gevangen door het ritme van de woorden. Ineens zie ik een diepere laag, die niet valt te beredeneren maar onmiskenbaar aanwezig is. Ineens zie ik de humoristische stijl waarmee Starik de eigenheden van onze tijd in woorden vangt. Zoals een gedicht over een vriend die je nooit ontmoet hebt, maar die je continue berichten stuurt en je wil introduceren bij andere vrienden die je nooit zult ontmoeten. De Hans die n van de 151 is, een vriendschap die vanochtend is opgezegd. Het gedicht is getiteld "Hyves". Wat een prachtig stuk beschouwing op de toenemende oppervlakkigheid van de sociale contacten en de inflatie van termen als "vrienden".

Dan valt ook op dat de bundel een duidelijke lijn heeft, die het verloop van het leven illustreert: het ontmoeten van je grote liefde, een armere periode, het dagelijkse leven, het overlijden van een dierbare, de worsteling van een dichter, bespiegelingen over het internet, ziekte, aftakeling. Zware thema's die luchtig worden gemaakt, afgewisseld met lichtere thematiek.
Geen docent is er ooit in geslaagd om me gedichten en pozie te laten waarderen. Het lijkt erop dat Starik hierin wel heel goed geslaagd is.

Lees "Victoria" zelf+