vrijdag 30 december 2005

 
Hedenavond geen uitzending van de Eenzame Uitvaart in Netwerk. Wanneer wel is vooralsnog een raadsel, raadpleeg hiervoor www.netwerk.tv.

 
DE ALLERBESTE WENSEN OM TE WENSEN

Ik wens u in het nieuwe jaar een energiebesparende warmte onderdeken.
Het is mijn wens dat u kunt beschikken over een krachtige snoerloze stofzuiger.
Ik hoop dat u in het nieuwe jaar een Robinson Croë overlevingspen zult bezitten, het onmisbare accessoire bestaande uit: Pen, Pincet, RVS Vijl, Perforator, Striptang, Kleine Zaag, Oorreiniger, RVS Stemvork, Klein Snijmesje, Lang Stanleymes, Nagelriemverwijderaar, Platte Schroevendraaier, Kruiskopschroevendraaier.
Ik wens u stomerijdoekjes

Ik wens u in het nieuwe jaar een oprolbaar vergrootglas met verlichting ter grootte van een bankpasje. Ik wens u sterk magnetisch printpapier. Ik wens u rekbare schoteldeksels. Past altijd! Voor in de keuken wens ik u een uitschuifbare gootsteensnijplank, met daarop de elektrische alleshakker, blikopener en messenslijper in één. Ik wens voor u een Dubbelzijdige pannenkoekpan (ook geschikt voor omelet)

Ik wens u een pleisterblik met 100 pleisters,
ik wens u Liefdes sluimerschelp (geluidloos), eventueel te combineren met .
Gigaman Bandex voortijdige zaadlozingscrème.
Ik wens u alle Audio-vital gehoorcapsules.
Een luide telefoonbel en een anti-mistbril ideaal voor ’s nachts, of naar keuze de
Aerobic-bril (wetenschappelijk ontwikkeld, tevens anti-verblindingsbril)
een magnetisch horloge (een sieraad voor uw gezondheid en een geweldige hulp bij slapeloosheid, de spijsvertering, pijnlijke spieren en huidproblemen).
Ik wens u siliconen hamerteenverzachters (ook geschikt voor vingers)

Ik wens u in het nieuwe jaar een Spinnenstop
(verspreidt een aangename geur waarvoor spinnen op de vlucht slaan).
Ik wens u de Familiehanger (perfect symbool voor de liefde in uw gezin)
ik wens dat u zult kunnen plakken zonder lijm (dubbelzijdig plakband).
Ik wens u een slimme toiletbril (het licht dat overdag op deze toiletbril valt, geeft ’s nachts een oplichtend effect. Zo gaat u zonder het licht aan te doen naar het toilet)

Ik wens u een vaas die niet wegwaait.
Ik wens u een klok met uw geheim erin.
Ik wens u 4 paar sloffen met gratis sloffengarage.
Ik wens u een bananenrijphaak.
Ik wens u tenslotte, de draaibare partyboom,
met 25 ronde platforms, waarop u bijvoorbeeld een stukje kaas kunt leggen.(met dank aan de aanbiedingfolder van de firma Garant-o-Matic)

dinsdag 13 december 2005

 
De ‘Floating Poetry Room’ van de Amerikaanse kunstenaar Siah Armajani
komt te liggen in het water van het Steigereiland, zichtbaar vanaf de eerste
tramhalte op IJburg. Het is een ponton, omgeven door een hek dat
fungeert als drager van een dichterlijke tekst. Het moet een
spannende ontmoetingsplek worden voor de bewoners van
IJburg, met ruimte voor een podium en speelmogelijkheden
voor kleine kinderen. Het idee en ontwerp van het kunstwerk
is van Siah Armajani. Uitvoerend kunstenaar is Ben
Raaijman, die het kunstwerk in voortdurende
samenspraak met Armajani heeft geproduceerd.

UITNODIGINGAmsterdam, 9 december 2005Geachte heer, mevrouw,

De gemeente Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst nodigen u, mede namens het projectbureau IJtram van harte uit aanwezig te zijn bij de onthulling van het kunstwerk ‘Floating Poetry Room’ van de kunstenaar Siah Armajani. Dit kunstwerk is gefinancierd uit het kunstbudget van het project IJtram en is één van de kunstwerken dat ligt langs het tracé van de IJtram, tramlijn 26.
Het kunstwerk is gelegen in het binnenwater van het Steigereiland in het verlengde van de sluis. Op zaterdag 17 december 2005 om 11.00 uur zal de ‘Floating Poetry Room’ officieel onthuld worden. De dichter F.Starik,verantwoordelijk voor de tekst op het hekwerk zal daarbij voordragen uit eigen werk. Het officiële gedeelte duurt tot uiterlijk 12.00 uur. Gedurende de middag zullen op de Floating Poetry Room diverse dichters hun werk ten gehore brengen aan het publiek.


U bent van harte uitgenodigd bij de officiële onthulling aanwezig te zijn.


Routebeschrijving

Auto
Op de ringweg A-10 Noord neemt u vanuit beide richtingen afslag S-114 richting IJburg. Onderaan de afslag rechtsaf de witte toegangsbrug naar IJburg over. De Floating Poetry Room ligt in het binnenwater van het Steigereiland. Dit is geografisch gezien het eerste eiland van IJburg.


Openbaar vervoer
Vanaf het Centraal Station neemt u tram 26 richting IJburg. Uitstappen bij halte Steigereiland. Loop 20 meter terug en ga rechtsaf het dijkje op. Aan uw rechterhand ziet u dan de Floating Poetry Room liggen.

donderdag 8 december 2005

 
Amsterdammer van het jaar

Op 8 januari wordt in de Amsterdamse Stadsschouwburg de titel -Amsterdammer van het jaar- uitgereikt. Ik zou u dit niet vertellen, als ik niet tot de tien genomineerden behoorde, waarvan er één de eretitel -Amsterdammer van het jaar- gedurende een jaar mag dragen. Vanmiddag belde een redacteur van Het Parool om dat te zeggen. ‘Dank u wel’, mompelde ik, en nadat ik de telefoon had neergelegd, dacht ik: ‘raar.’ Raarrr. In de praktijk komt het voornamelijk hierop neer, dat wij, de genomineerden, gedurende een minuut op een podium worden gehesen, en dat je dan misschien je naam mag zeggen.

Dit feest, of deze wedstrijd, wat het wezen moge, wordt georganiseerd door Het Parool. Al acht jaar kiest de redactie van Het Parool een -Amsterdammer van het jaar-. Wie dat is, weet niemand. Dit jaar zal er voor het eerst sprake zijn van publieksparticipatie, begreep ik: het publiek zal mogen stemmen. Dat ‘publiek’ is een moeizaam fenomeen. Ik zou natuurlijk de twaalf bezoekers van mijn weblog kunnen vragen hun stem op mij uit te brengen, mijn moeder zou dat, als ze dit bericht zou lezen, waarschijnlijk uit zichzelf gaan doen. Ik denk niet dat zulks veel gewicht in de schaal zou leggen. Mijn moeder staat machteloos tegenover de georganiseerde misdaad die Pim Fortuyn tot Grootste Nederlander aller tijden kiest of de Bijbel uitroept tot het mooiste boek, althans, het mooiste boek dat werd geschreven, dit jaar.

Rond dezelfde tijd dat Het Parool de Amsterdammer kiest reikt de Volkskrant het predikaat -Nederlander van het jaar- uit. Misschien haakt het Algemeen Dagblad nog met iemand uit Rotterdam of Utrecht aan. Voor de publiekstitel van de Volkskrant strijden Job Cohen en Rita Verdonk eensgezind om de eerste plaats, naast iemand die Dirk Kuijt heet, geen idee, zal wel een voetballer wezen. De Volkskrant houdt ons dagelijks op de hoogte, en hoopt op spannende onregelmatigheden, verdachte stembewegingen, uit een of andere hoek. In Amsterdam zal ook wel een politicus (wethouder Ahmed Aboutaleb kan de titel nauwelijks ontgaan) gekozen worden, zelfs een ex-politicus als Oudkerk lijkt me een voor de hand liggende kandidaat, er zal een wijkzuster meedoen, alsmede een buurtagent, een soapster, iemand die dekens inzamelt voor Afrika, een sportheld, en dan een verdwaalde kunstenaar, want folklore moet er wezen, nietwaar.

Ik zal niet ontkennen en maar gewoon zeggen dat de nominatie mij met grote opwinding vervulde: dat gaat een hoop publiciteit opleveren, dacht ik meteen, dat is goed voor het project dat de eenzame uitvaart is, goed voor het gelijknamige boek, dat is goed voor mij. Goed voor de dood. U moet dan weten dat er al maanden moeizaam met de Dienst onderhandeld wordt over een Stichting, die moet worden opgericht, om de eenzame uitvaart ook in de toekomst, geïnstitutionaliseerd, volgens de wegen der wereld mogelijk te maken. Ik ben trots en blij als ik eraan bijdraag dat deze minimale vorm van maatschappelijk fatsoen tenminste bestaat. Een steentje bijdragen, dat is het idee, een steentje bijdragen.

Andere titels en predikaten die dit jaar -het jaar van naast allerlei ziekten ook dat van de halsbandparkiet- al werden of nog zullen worden verleend, en dit overzicht is nog verre van compleet: cafémuzikant van het jaar, hobbykok van het jaar, maatschappelijk ondernemer van het jaar, topman van het jaar, speelgoed van het jaar, startpagina van het jaar, reclameman van het jaar, huisjesmelker van het jaar, dierenbeschermer van het jaar, dom bontje van het jaar, overheidsmanager van het jaar, coach van het jaar, zwarte zakenvrouw van het jaar, tweewielerwinkel van het jaar, bakker van het jaar, Europeaan van het jaar, persoonlijkheid van het jaar, docent van het jaar, leerling van het jaar.

Ondertussen is ook de verkiezing van -de publieksprijs voor de beste gedichtenbundel van het jaar- in volle gang: compleet met discussies over wie en waarom en op wat en waartoe men zou moeten mogen stemmen. Zie daarvoor volop www.epibreren.com/rs. of www.decontrabas.com . Of je moet weten waar je voor of tegen bent. Of je het gedicht waarop je stemt, ook helemaal moet hebben gelezen. Over de methode om dingen belangrijk te maken. Aandacht, dames en heren, dat is onze schaarste. Alles schreeuwt erom, en niemand weet waarover het werkelijk gaat. Daarom worden de doden zo eenzaam begraven.

woensdag 7 december 2005

 
UITVAARTDICHTER.

De familie van Dijk zag mij ooit op de televisie, de uitvaartdichter. Ze belden mij of ik ook voor particulieren een gedicht kon schrijven en jawel, ik kan ook voor particulieren een gedicht schrijven. Het leek ze wel een mooi idee, voor moeder. En zo is het. Er gaat onmiskenbaar iets luxueus van uit, je eigen gedicht aan het graf te hebben. Daarna gebeurde er heel lang niets. Ik nam aan, dat de televisie-uitzending weer vergeten was. Ze waren het niet vergeten. Het duurde alleen langer dan verwacht. Woensdag belden ze, dat het einde kwam. Per mail werd ik als hieronder weergegeven verder geïnformeerd.

Naam: Anna Maria Adelaar- Crouwel
Geboren op 2 maart 1917. Overleden op donderdag 1 december om 11.15 in verpleegtehuis Bornholm in Hoofddorp. Hier heeft zij de laatste 5 jaren van haar leven doorgebracht, sterk dementerend maar liefdevol verpleegd door de zusters.
In die laatste jaren was ze voor iedereen (dus ook vooral voor haar kinderen) een goed en prettig mens. Is in een eenvoudig en arm gezin opgegroeid. Altijd voor en na haar huwelijk hardwerkend geweest (met haar man Jan die nu 5 jaar geleden is overleden) werkte ze altijd zomers in de weekeinden bij een strandtent. Stond altijd klaar om mensen bij te staan. Was niet de meest gemakkelijke moeder , maar had het beste met ons voor. Hongerwinter, oorlog, alles meegemaakt had een hele lieve man en een goed huwelijk, haar man was een Jordanees dus ook een gezellige familie, ik ben erg blij dat ze zo zachtjes is ingeslapen met haar kinderen erbij want om zo dement te zijn is heel erg, ben voor haar blij dat ze uit haar lijden is. Wij komen je om ca. 12.30 ophalen en dan rijd je met ons mee en terug brengen we je naar de trein of je moet even mee koffie drinken dan brengen wij je weer thuis, nou Starik maak een mooi gedicht voor dit lieve vrouwtje. Bel nog even of dit accoord is, dan heeft u wel een copietje van het gedicht bij u.

De begrafenis is op dinsdag 6 december a.s. in Hoofddorp
Om 13.15 uur aanwezig bij de uitvaartverzorger in Hoofddorp. Om 13.45 uur Afscheidsbijeenkomst in het centrum. Daarna vertrek naar de begraafplaats om 14.30 uur. Daarna even terug voor een kopje koffie en dan weer naar huis.

I.M. Anna Maria Adelaar-Crouwel
2 maart 1917 † 1 december 2005
Het zingende kind dat in ons woont
en dat we ons leven lang voor elkaar verbergen
het zingende kind dat we ergens, diep van binnen
voor onszelf bewaren, schipper mag ik overvaren

ja of nee. Het lied van de overkant.
Wat de stralende morgen brengen zal.
Of neemt de nacht mij mee?
Moet ik dan veel geld betalen?

En hoe? Zal ik struikelen, zelfs vallen ja of nee?
Het angstige kind dat in ons woont, ergens verborgen
schipper moet ik overvaren, wie gaat mee?

Het lied van de overkant, het zingende kind,
meisje, moeder, schoot en aarde, niemandsland.
Schipper ik moet overvaren, neem me mee.

Neem me mee.

© F. Starik, dinsdag 6 december 2005


View My Stats Free counter and web stats